FeNeRBaHÇe
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FeNeRBaHÇe

...HOŞGELDİNİZ...
 
AnasayfaGaleriAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Öss Tercihleri ile ilgili Püf Noktaları

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
ADMİN
ADMİN
Admin


Erkek
Mesaj Sayısı : 1359
Yaş : 38
Kayıt tarihi : 26/02/07

Öss Tercihleri ile ilgili Püf Noktaları Empty
MesajKonu: Öss Tercihleri ile ilgili Püf Noktaları   Öss Tercihleri ile ilgili Püf Noktaları Icon_minitimeC.tesi Mart 03, 2007 1:26 am

ÖSS tercihlerinizi yaparken aşağıdaki tespitlere muhakkak dikkat etmelisiniz:

Sözel-1, Ea-1, Sayısal-1 ve Dil puanlarınızı değerlendirirken geçen seneki puanları ve dilimleri kullanabilirsiniz.

Fakat Sözel-2, Ea-2 ve Sayısal-2 Puanlarınızı ve dilimlerini değerlendirirken geçen seneki puanlara göre karşılaştırma SAKIN YAPMAYIN. Geçen seneki puanlarla Sözel-2, Ea-2 ve Sayısal-2 de aldığınız puanların kesinlikle alakası yoktur.




Neden peki karşılaştırma yapılamıyor?

Geçen sene sözel, sayısal ve Ea diye puanlar hesaplanırken herkesin puanı hesaplanıyordu. Bu sene herkesin puanının hesaplandığı bölüm ise; sadece ilk bölüm testlerinin hesaplandığı puanlar olan Sözel-1, Ea-1, Sayısal-1 ve Dil puanlarıdır.

Ama Sözel-2, Ea-2 ve Sayısal-2 puanları hesaplanırken bu puan türlerinden sadece 185 barajını geçenler hesaplanmıştır. Bu hesaplanma yaparken ilk bölüm testleri ve ikinci bölüm testleri beraber hesaplanmıştır.


Peki Biz tercihlerimizi neye göre yapacağız?


Burada kullanacağız en önemli kıstas, tercih yapacağınız puan türünüz ile o puan türüne ait olan kontenjan sayısı. Ama bu kontenjan değerlendirmesi yapılırken şu noktalara özellikle dikkat etmeliyiz:

- İlk bölüm puanlarla (Sözel-1, Ea-1, Sayısal-1 ve Dil ) tercihinizi yaparken öncelikle ilk yapmanız gereken şey; ÖSYM'nin sitesinden Geçen sene dilimlere denk düşen başarı sıralamalarını indiriniz. ( İndirmek için: http://www.osym.gov.tr )

Bu sıralamaları indirdikten sonra, Geçen sene o dilime denk düşen kişinin başarı sırasına bakın ve bu sene sizin diliminize denk düşen başarı sıralamınıza bakınız ve değerlendirmenizi buna göre yapınız.

Mesela; Sözel-1 den başarı sıralamalanıza baktığınızda; 120.500 ciniz. Yüzdelik Diliminiz %15.50 . ÖSYM'nin yayınlamış olduğu Sözel Sıralama listesine baktığımızda başarı sıralamasında 120.500 olanın yüzdelik dilimi nedir. %15.75 denk düşüyor.

Şimdi bu ne anlama geliyor?
Demekki siz bu sene aynı başarı sıralaması ile daha iyi bir yüzdelik dilime girmişsiniz. Bu da bu sene sözel puan olarak başarının düştüğünü gösterir. Siz geçen seneki dilime göre %00.50 dilim daha yukarıdasınız ve tercihinizi bunu dikkate alarak yapabilirsiniz.

- İkinci bölüm puanlarını (Sözel-2, Ea-2 ve Sayısal-2) değerlendirirken işler daha çok karmaşık hale geliyor. Bu konuda herkes bir şeyler söylüyor. Fakat bu konuda en sağlam iş Kontenjanları başarı sırasına göre toplayarak Listeleme yapmak ve kontenjanları toplayarak yaptığınız işlem sonucunda istediğiniz üniversite veya bölümün kontenjan sırası nedir diye bakmak. Bunu öğrendikten sonra sizin bu seneki başarı sıranız ile bunu karşılaştırma yapabilirsiniz.

Örnek: Ankara üniversitesi Hukuk Fakültesine girmek isteyen bir öğrencimiz var. Başarı sıralaması 1350 . Puanı 343 civarında. ( Bu sene bu başarı sıralaması bu puana denk gelmektedir) Geçen seneki puana bakarsak işi zor çünkü 4 puan geride gözüküyor. Halbuki Ankara Üniversitesinin Hukuk Fakültesinin Kontenjan başarı sıralaması ( Ankara Hukuk Fakültesi Kontenjanını da katarsak) 1826. İşte bu sayede, bu arkadaşımızın Ankara Hukuku alma ihtimalinin yüksek olabilecek seviyede olduğunu görmüş olduk.

2.Bölüm Puanlarıyla (Sözel-2, Ea-2 ve Sayısal-2) ile ilgili tespitler?

1- Sözel-2

Sözel Bölümün tepe puanlarında ortalama 10 puanlık bir düşük var. Mesela geçen sene Türk Dili ve Edebiyatını alabilmek için en az 324 Puan gerekliyken bu sene 318 puanla bu yeri alabiliyorsunuz.

Fakat Sözel puanın ortalarında ( özellikle 305-315 puanları arasında ) çok büyük bir yığılma olduğu için orada bir tam tersine düşüş var. Mesela bu sene 308 alan birisi geçen seneki puana çevrilirse 303 almış oluyor.

2- Ea-2

Eşitağırlık bölümünde Matematik-2 testindeki başarısızlık nedeniyle bir başarı düşmesi var. Ortalama 8-10 Puan civarında düşüş var.

Mesela bu sene 287 alan birisi geçen seneki puana göre 297-298 gibi bir puan almıştır.

3-Sayısal-2

Sayısal Bölümde Matematik-2 ve Fen-2 Testindeki başarısızlık nedeniyle ( ÖSS'deki en düşük başarı Fen-2 testinde olmuştur.) 18-23 puan civarında bir puan düşmesi var.

Mesela bu sene 300 alan birisi geçen seneki puana göre 322 civarı bir puan almıştır.

İkinci Bölüm Bazı puanlarımız çıkmıyor neden?

Eğer sizin ikinci bölüm testlerinden herhangi birinden 0,5 netten daha düşük netiniz varsa o testin ilgilendirdiği puan türü hesaplanmaz.
Mesela Sözel-2 Puanım çıkmadı? diye hayıflanan bir kişi demekki Edebiyat-Sosyal ve Sosyal-2 testlerinde 0,5 netten daha düşük bir net çıkarmıştır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://hayaletcocuk.yetkin-forum.com
 
Öss Tercihleri ile ilgili Püf Noktaları
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
FeNeRBaHÇe :: EĞİTİM DÜNYASI :: SINAVLAR-
Buraya geçin: